Použití esenciálních olejů u psů

V tomto článku se dozvíte základní informace k použití esenciálních olejů u psů k domácímu použití. Jejich použití do aromadifuzéru nejen krásně provoní byt, ale také má mnoho zdravotních benefitů. Dozvíte se, jak oleje vybrat a jak si je zároveň umí pes vybrat sám :-).

Co je to esenciální olej?

Esenciální oleje jsou těkavé látky, které se připravují parní destilací z rostlin. Esenciální oleje jsou velmi silné a koncentrované. Dokáží pomoct jak fyzicky, tak psychicky. Na tělo působí přes nosní sliznici, přes kterou se v krátkém čase dostanou molekuly olejů do mozku. Dají se užívat také topicky na povrch těla, na pelíšek, hračky nebo jiné věci. Dále se dají bezpečně používat i vnitřně. Vdechování pomocí difuzéru je nejméně invazivní a skvělé, ale pes musí mít možnost volby a odchodu z místnosti.

Kvalitní oleje a odložení ega stranou

Doporučuji oleje nepořizovat v drogeriích za pár korun, ale opravdu investovat do kvalitních olejů, abyste sobě (a svému psovi) používáním nekvalitních olejů neubližovali. Odložení ega, to je pojem, na který je potřeba myslet i v jiných oblastech života, ale u esenciálních olejů to platí 100%. Necháte prostě psa si vybrat, jestli daný olej potřebuje nebo ne. Další důležité uvědomění je, že efekt oleje není stejný jako u léku nebo tabletky. Léčení pomocí esenciálních olejů trvá i několik týdnů. Proto pokud se rozhodnete pro tuto variantu, je důležité to mít na paměti.

Nikdy nenechávejte oleje v blízkosti psa, mohl by lahvičky rozkousat.

Ano, výše jsem psala, že oleje je možné podávat i vnitřně, ale určitě nechceme, aby si pes sám nabídnul a lahvičky zničil. Velmi opatrně na silné oleje jako tyminán, bazalka nebo skořice. Rozhodně nepřistupujte k olejům tak, že je to nějaký olej, který „nic nedělá“, některé oleje jsou velmi silné, tak pozor.

Jak vybrat olej na potíže u konkrétního psa?

Nastudujte si, které oleje jsou vhodné na konkrétní potíže a zavřené lahvičky nabídněte psovi k očichání a pečlivě zkoumejte, u které se zastaví a kterou si vybere. Je důležité mít svého psa nakoukaného a poznat, co je mu příjemné a co není. Když psa pozorujete, většinou se vrátí k lahvičce s olejem, který si sám vybral pro svou léčbu. Takže znovu připomínám, odložte ego stranou :-).

Vaskulitída
Vaskulitida je autoimunitní onemocnění neznámé příčiny. U psů se projevuje nejčastěji praskáním cév na okrajích ušních boltců a následným odumíráním postižené kůže. Může rozvinout po podání léků nebo po vakcinaci. Léčba je složitá a jen symptomatická.

Avšak u několika psů se jí podařilo vyléčit pomocí esenciálních olejů.

Podpora učení a koncentrace
Pokud potřebujete, aby se pes soustředil, i v tomto případě se dají esenciální oleje využít. Učení a koncentraci podporuje citron, dá se dát do difuzéru nebo kápnout kapku na obojek.

Nervozita a stres u psů
Velmi záleží na příčině stresu a pokud se dá, je nejlepší pracovat nejprve na odstranění stresoru a celkově se psem. Při návštěvě veteriny nebo na silvestra se dají použít preparáty jako Valor (směs na odvahu a sebevědomí), Levandule (na uklidnění), Stres Away, Peace and Calming, Kadidlo. Opět se vhodné nabízet a zkoumat, co psovi vyhovuje.

Zásady bezpečnosti

  • pes musí mít možnost odejít, nikdy nezavírejte psa s difuzérem do jedné místnosti
  • nechejte psa ať si olej sám vybere
  • zabezpečte oleje tak, aby se k nim pes nemohl sám dostat
  • znát svého psa a vědět, co je mu příjemné a co ne
  • opatrně u štěňat, místo esenciálních olejů se doporučuje sáhnout raději po hydrosolu (druhotný produkt při výrobě olejů), který je jemnější a šetrnější
  • vědět, který olej je vhodné použít na konkrétní potíže
  • nastudovat si, jakým tělesným stavem může olej interagovat
  • zapojovat selský rozum


Pro více informací sledujte profil @journey_with_arwen na instagramu a koukněte na záznam našeho živého vysílání. ⬇️⬇️⬇️

Jako veterinární lékařka propojuji vědecké poznatky medicíny s alternativními možnostmi. Specializuji se na prevenci. Ve své praxi učím klienty pečovat o zdraví jejich čtyřnohých kamarádů a předcházet tak nemocem a zraněním.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.